DUO FOYLE/POIZAT

Nedjelja, 5. rujna u 20:00 sati

Hrvatski dom Split

Cl. Debussy: SONATA ZA VIOLINU I KLAVIR U G-MOLU L 140 

- I. Allegro vivo

- II. Intermède: Fantasque et léger

III. Finale: Très animé


M. Ravel: SONATA ZA VIOLINU BR. 2 U G-DURU


- I. Allegretto

- II. Blues. Moderato

- III. Perpetuum mobile. Allegro


***


C. Franck: SONATA U A-DURU ZA VIOLINU I KLAVIR


- I. Allegretto ben moderato

- II. Allegro

- III. Ben moderato: Recitativo-Fantasia

- IV. Allegretto poco mosso


C. Saint-Saëns: INTRODUCTION ET RONDO CAPRICCIOSO, OP. 28

ULAZNICE

Michael Foyle #2

Hvaljen zbog svojeg sviranja „uvjerljivih boja“ (The Daily Telegraph) i izvedbi „punih iskričavih pojedinosti, tonskom ljepotom i britkom ritmičkom jasnoćom, balansirajući između dovitljivosti i poezije“ (The Strad), Michael Foyle je lansirao svoju karijeru pobijedivši na Nizozemskom violinskom natjecanju 2016. godine. 


Nakon londonskog debija, održava recitale u najprestižnijim lokacijama Velike Britanije, što uključuje i Wingmore Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room, Buckingham Palace, St. Martin-in-the-Fields, Bridgewater Hall i Usher Hall, čije koncerte je prenosila radijska stanica BBC 3. Godine 2018./19., objavljen je njegov CD prvijenac „Stogodišnjica Velikog Rata – sonate Debussyja, Janačeka i Respighija za diskografsku kuću Challenge Records, kao i „Lutoslawsky i Penderecki: cjelovita djela za violinu i klavir“ za Delphian Records. Tijekom 2020./21., objavljuje cjelovito izdanje svih Beethovenovih sonata s pijanistom Maksimom Štšurom.


Kao solist svira sa Engleskim komornim orkestrom pri Cadoga Hallu, s Poljskom baltičkom filharmonijom iz Gdanska, Moskovskim orkestrom mladih, kao i ponovno sa Rotterdamskom filharmonijom. Michael svira na festivalima diljem svijeta, što uključuje i St. Magnus međunarodni festival, Komorni glazbeni festival u New Yorku, Grachtenfestival Amsterdam, Cervantino festival (Meksiko) i Evgeny Mravinsky festival (St. Petersburg). S pijanistom Maksimom Štšurom ostvario je preko 200 recitala. Kao gostujući koncert-majstor ostvaruje suradnje s orkestrima kao što su BBC Symphony i The Halle Orchestra. Pored koncertantnih izvedbi, Michael je postao profesorom na Royal Academy of Music u Londonu 2016. godine. U listopadu 2021. godine, on će se također posvetiti predavanju violine na Hochschule für Musik und Tanz u Kölnu.


Michael je rođen u Škotskoj 1991. godine, i kao tinejdžer je osvojio BBC-jevu nagradu Mladi umjetnik godine te je vodio Nacionalni orkestar mladih Velike Britanije. Studirao je na Royal College of Music kao i na Royal Academy of Music u Londonu s Maureen Smith i Danielom Rowlandom, a zatim pri Bečkom konzervatoriju s Pavelom Vernikovim.

François-Xavier Poizat

Francois-Xavier Poizat, pijanist švicarskog, francuskog i kineskog podrijetla rođen 1989., diplomirao je na Ženevskom i Hamburškom konzervatoriju kao i na Julliard School of Music u New Yorku. Njegovi učitelji su bili Alexei Golovin, Evgeni Koroliov, Nelson Goerner i Matti Raekallio. Nastavio je studirati pri Academia Nazionale di Santa Cecilia u Rimu, pod vodstvom Benedetta Lupa. Upravo ga je Martha Argerich predstavila međunarodnoj publici, pozvavši ga kada mu je bilo 12. godina na Pacific Music Festival u Japanu, pri čemu je prepoznata njegova „duboka lirika i nevjerojatna virtuoznost“. Spomenuto je obilježilo početak karijere koja ga ja odvela k izvedbama održanim u državama diljem Europe, Azije i Amerike.


Surađivao je s orkestrima poput Orkestra romanske Švicarske i Švicarskog talijanskog orkestra, orkestra National du Capitol de Toulouse, Litvanskih i Armenskih nacionalnih komornih orkestara, Ciriškog komornog orkestra, kao i Filharmonije iz Poznana, između ostalih. Interpretirao je djela pod dirigentskom palicom Philippea Berana, Thierryja Fischera, Neeme Jarvija, Lukasca Borowicza, Bernarda Labadieja ili Frederica Chaslina, na prestižnim festivalima.


Osvojio je brojne nagrade na značajnim natjecanjima: Grand Prix na Međunarodnom natjecanju mladih u Kasselu, Njemačka, 2004. godine, Nagrada natjecanja mladih solista Radios Francophone Publiques 2007. godine, osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju mladih u Oldenburgu 2009. godine i iste, 2009. godine pri Elise Meyer natjecanju u Hamburgu, Njemačka, - dodijeljena mu je i Specijalna nagrada stručnog žirija pri Natjecanju Tchaikovsky u Moskvi, 2011. godine, kao i što je 2012. godine osvojio Soloist Prize of the Migros Cultural Percentage u Cirihu, prije nego je konačno postao i finalistom Natjecanja Clara Haskil u Veveyu, Švicarska, 2013. godine.


Pored njegove principijelne aktivnosti kao interpreta, trenutno obnaša dužnost direktora Međunarodnog Puplinge Classique festivala u Ženevi, poziciju koju je zadržao tijekom proteklih 11 godina, te je pored navedenog snimio i 4 CD-a za diskografske kuće Naxos, Ars Produktion i Piano Classic.